Una iniciativa de l’Ajuntament de Caldes de Montbui

El consistori impulsa una experiència pilot de l’estratègia ATRI que vol ser pionera en termes de construcció sostenible, redistribució d’oportunitats, coproducció participativa i difusió en codi obert.



El desembre del 2019, l’Ajuntament de Caldes de Montbui va decidir promoure un edifici d’habitatge dotacional per a joves que té l’ambició d’esdevenir una obra pública emblemàtica per la seva capacitat d’innovació en termes socials i ambientals. Es tracta d’una prova pilot que explorarà quatre reptes principals: la construcció sostenible, la redistribució d’oportunitats, la coproducció participativa i la difusió en codi obert de tot el coneixement recollit per l’experiència. El consistori vol destinar a tal efecte una parcel·la de titularitat municipal, amb una superfície de 300m² i amb la qualificació urbanística d’equipament. Es tracta d’un solar amb tres fronts de carrer, situat al tester occidental d’una illa de cases entre mitgeres, al barri del Camp de l’Arpa. Al nord, la parcel·la dóna al carrer de Granollers, on es preveu que hi hagi l’accés principal. A ponent, la façana més llarga de l’edifici s’abocarà a una zona verda dedicada al titellaire montbuienc Romà Martí. A migdia, l’immoble es relacionarà amb el carrer de Manolo Hugué a través d’un espai polivalent i un jardí comunitari, ambdós oberts al barri.

L’edifici proposat forma part de l’estratègia ATRI (Allotjaments Temporals de Repoblament Inclusiu), impulsada per un grup transdisciplinari d’urbanistes, juristes, arquitectes i economistes, que també s’està aplicant a ciutats com Barcelona o Nova York. Consisteix a dotar d’habitatge assequible els barris cèntrics, caminables i equipats on els preus del mercat immobiliari exclouen parts importants de la població, per exemple, els joves. L’estratègia aposta per la innovació constructiva a través de sistemes de prefabricació modular més ràpids, econòmics i sostenibles que les promocions convencionals de formigó, un material altament contaminant. La primera materialització física de l’estratègia va tenir lloc el 2019, amb un edifici construït amb contenidors marítims reciclats per tal d’allotjar veïns desnonats del Barri Gòtic de Barcelona. Els autors d’aquell edifici, finalista dels Premis FAD d’Arquitectura, ho són també del projecte de Caldes, tot i que, en aquest cas, el resultat final serà fruit d’un procés participatiu obert als joves montbuiencs. Es tracta de Straddle3 —un estudi amb llarga experiència en arquitectura participativa— i Eulia Arkitektura —arquitectes especialitzats en innovació constructiva i estructural—, assessorats per Societat Orgànica —una cooperativa pionera en sostenibilitat i eficiència energètica—.

Etiquetas: Codi obert, Coproducció, Construcció sostenible, Contenidors marítims, Eficiència energètica, Habitatge assequible, Innovació constructiva, Redistribució d’oportunitats